gemeente Steenbergen | Hulp bij het huishouden

Artikel Hulp bij het huishouden

Mijn kraan lekt. Wie helpt me hem te repareren?
Ik ben al even ziek. Boodschappen doen lukt me niet meer zo goed.
Het zou fijn als iemand af en toe een gezonde maaltijd voor me zou koken.

Kunt u bepaalde huishoudelijke taken niet meer zelf uitvoeren? Bijvoorbeeld koken, boodschappen doen of klusjes in huis? Misschien kunnen mensen in uw omgeving (familieleden, vrienden) u helpen. Lukt dat niet? Dan kan een Vraagwijzeradviseur samen met u zoeken naar oplossingen.

Welke hulp kunt u krijgen?

Ouderen en mensen met een beperking kunnen gebruik maken van een maaltijdendienst, klusdienst of boodschappendienst. Heeft u meer hulp nodig? Misschien komt u dan in aanmerking voor hulp bij het huishouden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wanneer heeft u recht op hulp bij het huishouden?

De Wmo-adviseur bepaalt of u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden. Daarvoor voert de adviseur een gesprek met u.

Hoe vraagt u huishoudelijke ondersteuning aan?

Betaal ik een eigen bijdrage?

Meestal betaalt u voor deze hulp een eigen bijdrage. In de gemeente Steenbergen is dit maximaal €20,60 per maand. U krijgt, zodra u de hulp krijgt, meer informatie van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Betalingen verlopen ook via hen. Meer informatie vind u op de website van het CAK.

Heeft u door deze bijdrage vragen of zorgen over uw persoonlijke (financiële) situatie? Hierover staat ook meer informatie op de website van het CAK. Komt u er niet uit? Bij Vraagwijzer Steenbergen denken we graag met u mee.