Artikel Woningaanpassingen
Ik loop niet zo goed. Daarom ben ik bang dat ik val als ik ga douchen.
Het is voor mij lastig om de kraan open te draaien.
Kunt u uw woning niet goed gebruiken door lichamelijke beperkingen? En heeft u hier zelf geen oplossing voor? Dan heeft u misschien recht op aanpassing van uw woning via uw woningstichting. Of via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Op deze pagina leest u hoe dat werkt.
Uw woningstichting past uw woning aan
Woont u in een huurwoning van Stadlander of Woonkwartier? Dan passen zij misschien gratis uw woning aan. U krijgt geen huurverhoging. U moet wel voldoen aan alle voorwaarden:
- U heeft gedurende lange tijd of blijvend medische beperkingen.
- U gaat niet binnen een half jaar verhuizen naar een andere woning.
- Uw inkomen is onder de grens van de huurtoeslag.
Over welke voorzieningen gaat het?
- verhoogd toilet
- standaardbeugels bij toilet en/of douche
- eenhendelmengkraan
- thermostatische kraan
De gemeente past uw woning aan
Woont u niet in huurwoning van Stadlander of Woonkwartier? Dan kunt u de gemeente vragen uw woning gratis aan te passen. Dat gaat via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U moet wel voldoen aan alle voorwaarden:
- U heeft gedurende lange tijd of blijvend medische beperkingen.
- Het is geen voorziening die iedereen normaal zelf kan kopen. We zeggen ook wel dat het moet gaan om een 'niet algemeen gebruikelijke voorziening'
Wat gebeurt er als u aan de voorwaarden voldoet?
Dan passen wij uw woning aan. Volgens de Wmo moeten wij de goedkoopste oplossing kiezen die uiteraard wel uw woonprobleem oplost. We noemen dat ook wel de 'goedkoopste adequate voorziening'.
Hoe vraagt u de aanpassing aan?
- Vul een meldingsformulier in
- Stuur eventueel een persoonlijk plan mee. Daarin geeft u aan hoe u denkt dat wij uw woonprobleem kunnen oplossen. Dit is niet verplicht
- Wij nodigen u uit voor een persoonlijk gesprek met een consulent van de afdeling Wmo. Deze bespreekt uw aanvraag met u. De consulent bepaalt of u de aanpassing krijgt
Betaal ik een eigen bijdrage?
Meestal betaalt u voor deze hulp een eigen bijdrage. In de gemeente Steenbergen is dit maximaal €19 per maand. Vanaf april 2024 is de eigen bijdrage maximaal € 20,60 per maand.
U krijgt, zodra u de hulp krijgt, meer informatie van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Betalingen verlopen ook via hen. Meer informatie vind u op de website van het CAK.
Heeft u door deze bijdrage vragen of zorgen over uw persoonlijke (financiële) situatie? Hierover staat ook meer informatie op de website van het CAK.
Komt u er niet uit? Bij Vraagwijzer Steenbergen denken we graag met u mee.
Meer informatie?
Voor meer informatie, neem contact op met Team Wmo.